Erre a receptre csak azt tudom mondani, hogy régen próbáltam már ki valamit, ami ennyire egyben van! Nálam hatalmas sikert aratott, szép, egyszerű, ötletes és finom! A répa és a gyömbér valami hihetetlen csodát művel a húsos raguval. Könnyű ebéd lehet egy tartalmas leves után. Kell ennél jobb?
Hozzávalók egy 26 cm-es pite-, vagy tortaformához (8 szelet):
A tésztához:
- 100 g tk. tönkölybúza liszt (63,9 g CH)
- 50 g graham liszt (30 g CH)
- 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
- 150 g hideg margarin
- 1/2 mk só
- 2 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
- 1 kis fej vöröshagyma fele (c. 50 g - 4,15 g CH)
- 1 közepes sárgarépa (c. 60 g - 4,86 g CH)
- 2 ek kókuszolaj
- 400 g darált sertés hús
- só, bors
- 1 kk frissen reszelt gyömbér / 1 mk őrölt
- 200 ml tejszín
- 2 tojás sárgája
- 70 g sűrített paradicsom
- c. 8 szelet bacon
- kakukkfű
Először a tésztát állítjuk össze. A liszteket egy tálba mérjük és elmorzsoljuk a margarinnal. A vízzel tésztává gyúrjuk és letakarva min. 2 órára hűtőbe tesszük, de akár előző este is elkészíthetjük.
Ezután akkorára nyújtjuk, hogy a formánkat úgy tudjuk kibélelni vele, hogy pereme is legyen. (Szinte alig kell alálisztezni, mert a tésztában nagyon sok zsiradék van.)
Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel, majd 190 fokra előmelegített sütőben 8 percig elősütjük. ha esetleg mégis felpúposodna, egy konyharuhával (erre csak azért van szükség, mert forró) szépen vissza tudjuk nyomogatni, esetleg egy kés hegyével pár helyen meglyukaszthatjuk, hogy a beszökött levegő könnyebben távozhasson.
A töltelék ragujához a hagymát és a répát megtisztítjuk. Az előbbit felkockázzuk, az utóbbit pedig finomra reszeljük. Az olajat kissé megforrósítjuk, majd megfuttatjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a répát is. Pár percig együtt pároljuk őket, sózzuk, borsozzuk, a gyömbérrel ízesítjük.
A tejszínben elkeverjük a tojások sárgáját, majd a sűrített paradicsommal együtt ezt is a húshoz adjuk. Éppen csk egyet forralunk rajta és az elősütött tésztára halmozzuk.
A szalonnaszeletekkel befedjük a tetejét (ezek akár túl is lóghatnak picit a forma peremén, mert össze fognak sülni) és 200 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Amikor kész, kakukkfűvel megszórva, még melegen zöldségkörettel tálaljuk.
Az egész pite összesen 140,61 g CH-t tartalmaz, egy szelet pedig 17,57 g-ot.
Forrás: sütigyár
Na, ezt a receptet mindenféleképpen kipróbálom, úgyis régóta tervezek valami sós pitét készíteni...köszönöm! :)
VálaszTörlésSzerintem nagyon finom lett, úgyhogy igazán megéri! :)
TörlésÖrülök, hogy tetszik!