Oldalak

2021. január 29., péntek

Előtésztás teljes kiőrlésű zsemle



A kiflik sikerén felbuzdulva úgy dönöttem, hogy ismét megpróbálkozok a zsemlesütéssel. Hogy most ne kis kavicsok legyenek, előtésztát és sok sikért használtam, és nem is lettek kavicsok. Kisebbek, mint egy átlagos bolti zsemle (hogy épp 30 g CH legyen egy darabban), de puhák, levegősek és persze, ami a legfontosabb, finomak.
Most részben graham liszttel készítettem, de használhatunk helyette tk búzalisztet is.

Hozzávalók 12 zsemléhez:

Az előtésztához:

  • 200 g tk búzaliszt (124 g CH)
  • 150 g víz
  • 2 g szárított élesztő / kb. 7 g friss élesztő

A tésztához:

  • 200 g graham liszt (120 g CH)
  • 100 g tk búzaliszt (62 g CH)
  • 100 g fehér kenyérliszt (71 g CH)
  • 50 g búzasikér
  • 100 g lm tejföl
  • 140 g víz
  • 2 ek étolaj
  • 5 g szárított élesztő / kb. 18 g friss élesztő
  • 12 g só

Az előtészta hozzávalóit összegyúrom és egy tálban letakarva a konyhapulton hagyom éjszakára, kb. 10-12 órára, hogy túlkeljen és összeessen. Nyáron kevesebb idő is elég lehet.

Elkészítés után és felhasználás előtt

Másnap az előtésztából és a többi hozzávalóból lágyabb, rugalmasabb, de nem ragadós tésztát dagasztok. Alaposan kidolgozom.
Kb. 45-50 percig kelni hagyom*, egy picit tovább engedem kelni, mintha kenyeret sütnék, de vigyázok, hogy ne keljen túl.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztom és megformázom. Segítség a formázáshoz itt
Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a kis gombócokat elég helyet hagyva köztük, mert még sokat kell nőniük. Letakarva ismét kb. 45 percig kelesztem őket.
A sütöt 230 fokra melegítem elő és berakok egy edényben vizet az aljába. A megkelt zsömléket megspriccelem vízzel és beteszem őket a sütőbe. 15 perc után visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra, kiveszem a gőzös edényt és még kb. 10 percig sütöm a zsömléket. Rácson hűtöm ki őket.


Az így elészített zsömlékben összesen 377 g CH van, így egy darabban 31,42 g.



* Kelesztésnél arra figyelek, hogy ha az ujjammal finoman benyomom a tésztát visszajön kicsit, de még látszik az ujjam helye. Ilyenkor kelt meg, már a jellegzetes kelt tészta illatot is érezni lehet. Ha megnyomom és teljesen ottmarad az ujjam helye, talán még jobban össze is esik, akkor már túlkelt a tészta.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése