Nagyjából így jött az ötlet, nálunk otthon a linzer nem kimondottan karácsonyi sütemény. Kíváncsiságból most szerettem volna kipróbálni egy új linzer-tésztát, aminek az alapreceptjét Az áfonya mámorától kölcsönöztem.
- 100 g tk. tönkölybúza liszt (63,9 g CH)
- 75 g őrölt zabpehely (45 g CH)
- 50 g búza finomliszt (37,7 g CH)
- 75 g kókuszreszelék
- 200 g hideg margarin
- 80 g xilit (48 g CH)
- 1 egész tojás
- 1 citrom lereszelt héja
- vanília aroma
- az összeállításhoz 170 g csokoládés meggylekvár (19,94 g CH)
A tészta összeállításához először kimérjük egy tálba a liszteket és a kókuszreszeléket. A hideg margarint felkockázzuk, és elmorzsoljuk a lisztekkel. A többi hozzávalót is a tálba mérjük, majd gyors mozdulatokkal, hogy a margarin ne melegedjen fel összegyúrjuk. Minimum egy óráig a hűtőben pihentetjük, de akár 3 - 4 nappal a sütés előtt is összeállíthatjuk. Ilyenkor a kiszúrás előtt kb. 1 órával vegyük ki a hűtőből.
Lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges kiszúró formával kiszúrjuk (az enyém 4 cm átmérőjű volt).
180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsin kb. 10 perc alatt készre sütjük, vigyázzunk, hogy ne piruljanak meg.
Kihűlés után egy teli és egy lyukas korongot kb. 1/3 tk lekvárral összeragasztunk.
A diós linzerekhez sütés előtt a tészta tetejét kenjük meg tojásfehérjével és mártsuk darált dióba.
A recept összesen 214,54 g CH-t tartalmaz. Nekem 77 db linzerem lett, így egy darabra kb. 2,78 g CH jut.
Tipp:
Tipp:
- Ha a kókuszreszeléket kávédarálóban kicsit finomra daráljuk, homogénebb lesz a tészta állaga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése