Ki hitte volna, hogy egy ilyen látszólag egyszerű keksszel ennyit kell majd fáradoznom?
Hozzávalók kb. 650 grammhoz:
- 200 g tk. tönkölybúza liszt (127,8 g CH)
- 100 g graham liszt (60 g CH)
- 50 g zabpehely liszt (30 g CH)
- 50 g búza finomliszt (35,2 g CH)
- 100 g xilit (60 g CH)
- 200 g lágy margarin
- 1 egész tojás
- 1/2 kk sütőpor
- 1 nagy csipet só
A liszteket és a xilitet elmorzsoljuk a lágy margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt addig gyúrjuk, amíg a tészta szépen össze nem áll. Ne ijedjünk meg, ha kicsit nehezebben sikerül, ez nem olyan, mint a linzertészta, amivel gyorsnak kell dolgozni. Minél tovább gyúrjuk, annál jobban összáll majd.
Lisztezett deszkán kicsit vékonyabbra nyújtjuk, mint a bolti keksz, mert sütés közben hangyányit megemelkedik. Nem kell túlzottan alálisztezni a tészta zsírossága miatt. Kisebb adagokban csináljuk, mert könnyen szakad. A kinyújtott tésztát derelyevágóval felkockázzuk és villával megszurkáljuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Lehet szorosabban, mert nem fognak terülni. (A lyukaknak csak esztétikai szerepe van, nélkülük is ugyanolyan finom lesz a keksz.)
180 fokos sütőben 10-12 perc alatt sül készre, nem kell megpirulnia.
180 fokos sütőben 10-12 perc alatt sül készre, nem kell megpirulnia.
Ebből az adagból 656 g kekszem lett 313 g CH-tartalommal, így 100 g kekszben 47,71 g CH van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése