Oldalak

2021. július 27., kedd

Amerikai palacsinta kovásszal




Mivel csak kisebb méretű serpenyőnk van, amit az elektromos főzőlapon is tudok használni, a hagyományos palacsinta helyett most kipróbáltam az amerikai palacsintát. Mivel végre eléggé lehűlt az idő ahhoz, hogy nem csak a tűzhely mellett álldogáljak, hanem kenyeret is süssek, az etetés után megmaradt kovászból is került bele.
Ez most egy édesebb verzió, de készülhet sósan is, és persze hagyhatjuk jóval vastagabbra, ha úgy szívesebben fogyasztjuk. Azt hiszem én is így fogok tenni legközelebb és akkor még akár reggelire is bevállalom az elkészítését.

Hozzávalók:

  • 100 g megmaradt kovász (az enyém csak tk. lisztből készül - 30 g CH)
  • 200 ml laktózmentes habtejszín
  • 200 ml víz
  • 2 nagy tojás
  • 20 g négyszeres erejű cukorhelyettesítő
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt (90 g CH)
  • 50 g búza finomliszt (35,5 g CH)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A kovászt kézi habverővel elkeverem a tejszínben és a vízben, ezután sorjában beledogozom a masszába a többi hozzávalót is.
Felforrósított serpenyőben egyéb zsiradék hozzáadása nálkül sütöm ki. Egy kisebb merőkanálnyi tésztát rakok a serpenyő közepére és hagyom, hogy elterüljön. Ha szépen felbuburékosodott és a külselye elkezd megszilárdulni megfordítom és pár percig a másik oldalát is sütöm.

Az egész tésztában így elkészítve 155,5 g szénhidrát van. Ebből a mennyiségből nekem 33 plusz egy kisebb palacsintám lett, ami a képen is látható, így egy palacsintában 6,62 g CH van.


Forrás: lazarchef.hu


2 megjegyzés: