Ezen a hétvégén nem volt időm kovászos kenyeret sütni, de mivel ilyenkor is jó hetente felfrissíteni egy etetéssel az anyakovászt, úgy dönöttem legalább kezdek valamit a megmaradó résszel, mindig jól jön egy új ötlet. Valami egyszerűt szerettem volna, így kötöttem ki a sajtos rúdnál, és a Párom olyan szívesen majszolgatta az este, hogy szerintem jó döntés is lett.
Most egyáltalán nem egy igazi kelt tésztára kell számítani, pusztán csak annak a kovásznak a felhasználása volt a cél, ami máskülönben mehetne a kukába. Én ebbe a receptbe 50-100 g kovászt tennék, a hozávalók közt annyi szerepel, amennyi nekem éppen most volt.
Most egyáltalán nem egy igazi kelt tésztára kell számítani, pusztán csak annak a kovásznak a felhasználása volt a cél, ami máskülönben mehetne a kukába. Én ebbe a receptbe 50-100 g kovászt tennék, a hozávalók közt annyi szerepel, amennyi nekem éppen most volt.
Hozzávalók kb. 1 kg-hoz:
A tésztához:
- 200 g tk királybúza liszt (126,8 g CH)
- 150 g tk búzaliszt (90 g CH)
- 150 g búza finomliszt (106,5 g CH)
- 150 g margarin
- 2 tojás
- 1,5 ek só
- 4 ek tejföl
- 150 g reszelt emmentáli sajt
- nálam 68 g tk kovász (20,4 g CH)
A tetejére:
- 1 tojás
- 160 g reszelt emmentáli sajt
A liszteket és a sót elmorzsolom a margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrom.
Fél-egy óra pihentetés után sarkosan kb. fél centi vastagra nyújtom. Megkenem egy villával kikevert tojással és egyenletesen rászórom a reszelt sajtot. Derelyevágóval rudakra vágom.
Sütőpapíros tepsin 180 fokon alsó-felső sütéssel kb. 15 perc alatt megsütöm őket.
Sütőpapíros tepsin 180 fokon alsó-felső sütéssel kb. 15 perc alatt megsütöm őket.
A recept így elkészítve 343,7 g CH-t tartalmaz. 1065 g sajtos rudam lett összesen, így a szénhidráttartalma 32,27 g / 100 g.
Forrás: gasztrosarok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése