A fonott kalács sütés után most valahogy adta magát az öltet, hogy a zsemle is fonott legyen. Szabi a pék remek receptjéből készültek a kis zsömik, amik olyan finomak lettek, hogy akár a kalácsokkal is versenyezhetnének. Egymás után két adag is sült belőle, ami nálam ritkaságnak számít.
Hozzávalók 9 db 30 g CH-s zsömléhez:
- 200 g tk búzaliszt (120 g CH)
- 120 g tk királybúzaliszt (76,8 g CH)
- 100 g félfehér kenyérliszt (70 g CH)
- 20 g sikér
- 20 g friss / 5 g szárított élesztő
- 7 g só
- 1 tojás
- 80 ml lm habtejszín
- 80 ml víz
- 50 g margarin
- 75 g lm tejföl
A tetejére:
- 1 egész tojás
- magvak tetszés szerint
A tészta hozzávalóit a margarin kivételével dagasztani kezdem, a margarint csak akkor adom hozzá, amikor pár perc után majdnem teljesen összeállt a tészta. Kb. 30 percig kelni hagyom.
A megkelt tésztát 9 egyenlő részre osztom és gombócokat gömbölyítek belőle. Negyed órát pihentetem őket letakarva.
A gombócokat ellapítom és feltekerem. Amikor minddel megyvagyok kb. 45 centis rudakat sordok a tekercsekből és megformázom őket. Segítség hozzá 3 perctől itt.
A zsemléket sütőpapíros tepsire rakom és letojásozom. Kb. 30-40 perc újabb kelesztés után ismét letojásozom őket. Ilyenkor lehet őket megszórni magokkal, nálam most fekete és fehér szezámmag került rájuk.
195 fokon alsó-felső sütéssel 15-16 perc alatt készülnek el, rácson hűtöm ki őket.
A zsemlékben így elkészítve összesen 266,08 g CH van, egy darabban 29,56 g.
Forrás: Péksuli Szabival
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése