Úgy találtam rá erre a receptre, hogy valami mákosat szerettem volna sütni. Azt ígérte, hogy ez a lepény a mák és a túró tökéletes párosítása, és szerintem ez így is van. A lágy, kissé habos túró és az enyhén citromos mák remekül kiegészíti egymást, mindezt pedig egy halvány vaníliás aroma kíséri végig. Aki szereti ezt a két hozzávalót, annak kötelező elkészíteni!
Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
A tésztához:
- 85 g tk. búzaliszt (51,93 g CH)
- 65 g őrölt zabpehely (39 g CH)
- 30 por xilit - házi vaníliás (18 g CH)
- 70 g hideg margarin
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só

A mákos réteghez:
- 150 g darált mák (36 g CH)
- 70 ml tej (3,5 g CH)
- 30 g margarin
- 30 g xilit (18 g CH)
- fél citrom héja
A túrós réteghez:
- 300 g nem darabos, lágyabb túró
- 60 g xilit - a fele házi por alakú vaníliás (36 g CH)
- 120 g tejföl
- 25 g zabkorpa
- 1 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 1 csipet só
Először a tésztához a margarint elmorzsoljuk a lisztekkel, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A kész tésztát kb. 1 óráig a hűtőben pihentetjük.
A mákos részhez a tejet, a margarint és a xilitet összeforraljuk, de elég az is, ha csak a mikróban úgy összemelegítjük, hogy a margarin elolvadjon benne. A mákra reszeljük a citromhéjat és ezt is ráöntjük. Alaposan összedolgozzuk és félretesszük, hogy kihűlhessen.
A tésztát kinyújtjuk (óvatosan, könnyen szakad) és kibéleljük vele az előkészített piteformánkat. Felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.
A túrós részhez a túrót áttörjük. Összedolgozzuk a xilit felével, a tejföllel, a zabkorpával, a tojás sárgájával és a citrom héjával és levével. A fehérjékből egy csipet sóval habot verünk, közben fokozatosan hozzáadjuk a por xilitet is, majd beleforgatjuk a túrós masszába.
A mákos tölteléket a tésztára halmozzuk. Elegyengetjük és kicsit lenyomkodjuk. Betakarjuk a túrókrémmel, picit elegyengetjük, és a formát az asztal lapjához kocogtatjuk. Így egyenletesebben eloszlik a krém és a felesleges buborékok is kiszöknek belőle.
160 fokra előmelegített légkeveréses sütő alsó polcán kb. 35-40 percig sütjük. Ekkor a túrókrém már nem remeg és a széle egy kis színt kap.
Kihűlés után szeleteljük.
A lepény így elkészítve 202,43 g CH-t tartalmaz. 12 szeletre vágva egy szelet 16,86 grammot, 16 szeletre vágva pedig 12,65 grammot.
Forrás: Tipikus Flammeres
Forrás: Tipikus Flammeres
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése