Oldalak

2014. november 29., szombat

Svájci gyökérkenyér



Szerintem nem csak a különböző főételekben, vagy levesekben kell a változatosság, hanem a kenyerekben is, ezért ma egy újabb készült, a Pain Paillasse. Nagyon finom, levegős a tésztája, és amilyen különleges kinézete van, annyira meglepő, hogy milyen egyszerű az elkészítése. :)

Hozzávalók:
  • 100 g graham liszt (60 g CH)
  • 250 g tk búzaliszt (150 g CH)
  • 150 g félfehér kenyérliszt (105,07 g CH)
  • 400 ml langyos víz
  • 20 g friss élesztő
  • 1-2 ek olíva olaj
  • 2 tk só

A hozzávalókat egy nagy kelesztőtálban fakanállal egynemű tésztává keverem. Az élesztőt csak belemorzsolom, nem futtatom fel. Nem kell dagasztani, csak jól összedolgozni. Letakarva szobahőmérsékleten 3-5 óráig kelesztem.
A tésztát bőven lisztezett felületre. borítom. Ha nagyon ragacsos lenne, át is forgatom lisztben, hogy tudjak vele dolgozni, majd osszuk két részre osztom. Mindkét adag tésztát kb. 15 x 30 cm-es téglalappá lapogatom. A hosszabb oldalánától indulva feltekerem és a két végét ellentétes irányba csavarom, ettől kapja a jellegzetes formáját.
A kenyereket sütőpapíros tepsire tesszem, és kb. egy óráig kelni hagyom, közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. Az aljába teszek egy vízzel töltött edényt párologtatni. A megkelt kenyereket vízzel megpermetezem és kb. 35 perc alatt ropogósra sütöm.


Az így elkészült két kenyerem összesen 780 grammos, 325,13 g CH-tartalommal. Ez 100 grammra vonatkoztatva 41,68 g CH. Próbáljátok ki! :)

Forrás: ... konyhán innen - kerten túl ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése