Már régen kitaláltam, hogy megpróbálok szép pitét sütni, de amikor végre rászántam magam, rá kellett jönnöm, hogy ez mégsem lesz olyan egyszerű, mint képzeltem.
Aztán kicsit jobban utánaolvastam a dolognak, több receptet is megnéztem, így egy sokkal szebb és finomabb pite készült, mint első alkalommal, aminek a receptjét már meg is mutatom nektek.
Még van hova fejlődnöm pite-ügyileg, de egy tuti tippem azért így is van: ha a tésztát sütőpapíron nyújtjátok, sokkal egyszerűbb és gyorsabb vele dolgozni.
Hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez:
A tésztához:
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (150 g CH)
- 50 g búza finomliszt (35,5 g CH)
- 60 g eritrit
- 125 g hideg margarin
- 1 tojás
- 1 ek habtejszín
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 800 g meggy kimagozva (88 g CH)
- 25 g négyszeres erejű cukorhelyettesítő
- 1 ek házi vanília kivonat
- 1 kk őrölt fahéj
- 2 ek zabkorpa
A kenéshez:
- 1 tojás
A tésztához a liszteket elmorzsolom a margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrom és befóliázva a hűtőbe teszem legílább fél órára.
A meggyet megmosom, kimagozom és összeforgatom az édesítővel, vaníliával és fahéjjal.
A meggyet megmosom, kimagozom és összeforgatom az édesítővel, vaníliával és fahéjjal.
A tészta egyik felét sütőpapíron kinyújtom és kibélelem vele az előkészített piteformát. Én egy kimargarinozott, kilisztezett kivehető aljú fém piteformát használok. A leeső részeket és a magmaradt tésztát egybegyúrom, majd ezt is kinyújtom és tetszőleges mintát készítek belőle a pite tetejére (most leveleket).
A formában lévő tésztát megszórom a zabkorpával és egyenletesen elterítem rajta a meggyet. Ezt beborítom a többi tésztával, amit megkenek egy villával kikavart egész tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm, amíg szépen megbarnul a tészta. Csak teljesen kihűlve szeletelem fel.
A recept így elkészítve 273,5 g CH-t tartalmaz összesen. 16 szeletre vágva egy szelet süteményben 17,09 g szénhidrát van.
Ha kimarad a tésztából ne felejtsd el korrigálni a számítást!Forrás: Rosenstein Tímea almás pitéje
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése