Oldalak

2021. február 22., hétfő

Hortobágyi húsos palacsinta



Érdekes, hogy nálunk máshogy készítik a hortobágyi palacsintát, de ha az interneten rákeresek, mindig csak ezt a szószos verziót látom. Mi darált húsos pörkölt alappal töltöttük a sós palacsintát, amit aztán bepaníroztunk és kisütöttünk olajban. Általában krumplipüré volt a köret és a tartármártás sosem maradhatott el. Most nem nagyon szerettem volna a panírozással bíbelődni és nem szeretek olajban sütni sem, ezért úgy döntöttem, hogy inkább kipróbálom a hagyományosabb verziót, amiben Széll Tamás volt a legnagyobb segítségemre.
Szerencsére nagyon finom lett, ezt a Párom is megerősítette. Mikor készítettem többször is eszembe jutott, hogy "miért tolok ki magammal mindig ilyen melós ételekkel?". Ráadásul vele párhuzamosan kovászos kenyerek is készültek, úgyhogy nem kis felfordulás és logisztika volt a picike konyhánkban.


Hozzávalók:

A csirkéhez:

  • étolaj / 3-4 ek kacsazsír
  • 2 kis fej vöröshagyma (108 g - 8,64 g CH)
  • nagy csipet só
  • fél kk szárított chilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma (16 g - 3,78 g CH)
  • 2 paradicsom
  • 2 paprika
  • 70 g sűrített paradicsom (6,79 g CH)
  • 2 púpos ek fűszerpaprika (füstölt is lehet)
  • 5 csirkecomb (alsó és felső), kb. 1,5 kg volt
  • só, bors
  • 300-350 g tejföl
  • 40 g tk búzaliszt (24 g CH)

A palacsintához:
  • 100 g zabpehely liszt (60 g CH)
  • 100 g tk. búzaliszt  (60 g CH)
  • 250 ml lm habtejszín és cm mandulatej fele-fele arányú keveréke
  • 2 tojás
  • 2 ek étolaj / olvasztott kókuszolaj
  • 1 tk. só
  • szénsavas ásványvíz / szódavíz


Először a húst kezdem el elkészíteni. Étolajon megfuttatom a kockára vágott vöröshagymát. Kevés sót ilyenkor lehet hozzáadni. Amikor üveges lesz lehúzom a főzőlapról és hozzáadom a fűszerpaprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy a főzőlapra visszarakva majd ne égjen le. Hozzáadom a feldarabolt paradicsomokat, paprikát, fokhagymát, a chilit, sózom, borsozom. Beleteszem a fazékba az előkészített húst is és felöntöm annyi vízzel, hogy madnem ellepje. Kis lángon fedő alatt addig főzöm, amíg a hús elkészül.

Közben megsütöm a palacsintákat. Egy tálban kikeverem a liszteket a tojásokkal, majd hozzáadagolom a tejszínt és a mandulatejet. Annyi ásványvizet adok hozzá, hogy hígabb állagú legyen és meg is sózom. Kb. fél óráig állni hagyom, ezalatt besűrűsödik. Fellazítom annyi áványvízzel, hogy a kívánt palacsinta állagot kapjam és belekeverem az olajat is. Az első palacsintát enyhén kiolajozott serpenyőben sütöm, a többi alá már nem teszek olajat. Ha nem tejjel készítem a palacsintát jobban szakad, ezért óvatosabban bánok vele.

Ha elkészült a pörköltem egy tányérra kiszedek belőle minden húst. A megmaradt szaftot besűrítem a tejföllel és a liszttel, majd összeturmixolom, hogy simább legyen. Át is lehet szűrni. Ez lesz a mártásom.

Összeállítom a palacsinták töltelékét. Minden húst és bőrt leszedek a csontokról és apró darabokra vágom. Hozzáadok kb. 2 merőkanálnyit a mártásból, hogy ne legyen száraz.

Betöltöm a palacsintákat. Minden palacsinta közepére hosszában kb. 1 púpozott evőkanálnyi tölteléket helyezek. A két oldalát ráhajtom és feltekerem, íg kis csomagokat kapok. Ezeket kiolajozott tepsibe sorakoztatom. Kevés mártást merek rá, csak annyit, hogy nagyjából mindenhol lefedjem a palacsintákat, hogy ne száradjanak ki. Kb. 20 percig sütöm őket 200 fokon (ilyenkor nem szoktam előmelegíteni a sütőt).

A palacsintákat mártással és kevés tejföllel tálalom.


Nekem 23 palacsintám lett (vékonyakat sütök), egyenként 5,22 g CH-tartalommal.
Összesen 16-ot töltöttem be és a mártásnak csak a 3/4-ét használtam fel, így egy palacsintára nálam kb. 7,24 g CH jut.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése