Oldalak

2021. február 8., hétfő

Előtésztás teljes kiőrlésű kifli




Az előző kiflim annyira tetszett, hogy kitaláltam legközelebb előtésztásat sütök, hátha az valamivel jobb lesz, ha már a zsömlén olyan sokat javít. Akkor esett le az állam, amikor megláttam mekkorát nőttek a sütőben! Hatalmasak lettek, voltak amik össze is értek, pedig nagyon figyelve szoktam eligazgatni őket a tepsin. Most már majdnem olyan nagyok, mint egy bolti kifli, csak finomabbak és persze az enyémek. Ha kicsit több időtök van - az előtésztára és a hosszabb kelesztési időre -, mindenképpen ajánlom, hogy próbáljátok ki ezt is! :)

Hozzávalók 12 db kiflihez:

Az előtésztához:

  • 100 g tk búzaliszt (62 g CH)
  • 75 g víz
  • 1 g szárított élesztő / 3 g friss 

A tésztához:

  • 240 g víz
  • 4 g szárított élesztő / 15 g friss
  • 300 g tk búzaliszt (186 g CH)
  • 150 g fehér kenyérliszt (106,5 g CH)
  • 20 g sikér
  • 12 g só
  • 40 g margarin
  • 2 nagy ek tejföl

Az előtésztát a sütés előtti este összegyúrom és a konyhapulton hagyom lefedve 10-12 órára.
Másnap reggel a többi hozzávalóval együtt rugalmas, lágy tésztát dagasztok, alaposan kidolgozom. Lágyabb lesz, mint a korábbi kifli, vagy zsömle receptjeimben. Körülbelül 50 percig kelesztem.
A már megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztom, kigombócolom és letakarva a konyhapulton pihentetem 15 percig.
Megformázom a gombócokat. Bőven alálisztezve elnyújtott háromszöget nyújtok belőlük és a rövidebb oldaluk felől feltekerem, majd kifli alakúra hajtom a őket úgy, hogy a tekercsek vége alulra kerüljön. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket. Két tepsin férnek el, amennyire tudok, hagyok köztük helyet, mert még igencsak nőni fognak. Fázisfotók a formázásról itt.
A megformázott kifliket kb. még fél óráig hagyom kelni letakarva, ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra és egy edényben beteszek az aljába vizet párologni.
Sütés előtt megspriccelem a kifliket megspriccelem vízzel, hogy sehol ne maradjanak lisztesek és megszórom őket szezámmaggal. Kb. 20-25 perc alatt sülnek meg. Az utolsó pár percen át lehet kapcsolni hőlégkeverésre, ha nem kapnának elég színt. Egyszerre egy adagot sütök ki, amennyire lehet, a másodikat addig hűvösebb helyre teszem, amíg az első elkészül.
Rácson hűtöm ki őket.


A recept összesen 354,5 g szénhidrátot tartalmaz, így egy kifliben 29,54 g CH van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése