Oldalak

2021. január 13., szerda

Vészeseti kovász - kimaradt kovászból is



Ez most nem is egy igazi recept, csak egy ötlet, ami nagyon hasznos lehet, ha valaki kovászol. Egyszerűen készíthetünk magunknak szárított kovászt, amit bármilyen katasztrófa esetén gyorsabban feléleszthetünk és használhatjuk sütésre, mintha újból elkezdenénk egy új kovászt nevelni. Sokan ajánlják is, hogy aki kovászol, tartson otthon egy üveggel.

A kovászt a szokásos módon megetetem és szobahőmérsékleten hagyom. Amikor elérte a tetőpontját egy sütőpapíron olyan vékonyan elkenem, amennyire csak tudom. Ez egyszerűbb, ha hígabbra etetem. Egy-két nap alatt megszárad, ekkor lefejtem a papírról és egy befőttes üvegbe teszem, amire jó erősen rácsavarom a tetejét.

Az újraélesztéshez annyi langyos vízbe kell tenni, hogy ellepje. Amikor feloldódik benne (kb. egy éjszaka alatt), meg kell etetni. Ha erős volt a kovász mikor szárítottuk, két etetés után már lehet is vele sütni. Soha ne legyen rá szükség!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése