Ez a süteményt a hozzávalói alapján inkább egy őszi-téli finomságnak mondanám, úgyhogy tekinthetünk rá úgy is, hogy én már előre hoztam egy jó kis őszi receptet.
A mascarpone-krémet már akkor be tudtam volna falni, amikor kikevertem, mert valami hihetetlen finom, és amikor a pite már a sütőben volt, hihetetlen illat terjengett a konyhában. Ma még hamarabb is uzsonnáztam a kelleténél csak azért, hogy megkóstolhassam. :)
Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
A tésztához:
- 100 g tk búzaliszt (61,1 g CH)
- 60 g őrölt zabpehely/zabpehelyliszt (36 g CH)
- 40 g búza finomliszt (28,16 g CH)
- 135 g margarin
- 60 g xilit
- 1 kis tojás
- 250 g mascarpone
- 40 g vaníliás por xilit* (24 g CH)
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 citrom héja
- fél citrom leve
- 3 kis marék darált dió
- kb. 180 g alma (12,6 g CH)
- 20 g vaníliás por xilit* (12 g CH)
- kb. 1 tk őrölt fahéj
- kb. fél tk őrölt szegfűszeg
- fél citrom leve
Először gyúrjuk össze a tésztát és minimum fél órára rakjuk be a hűtőbe. Lisztezett felületen nyújtsuk ki és béleljük ki vele úgy a formánkat, hogy kb. 4 cm-es pereme legyen. Szurkáljuk meg villával és 175 fokos sütőben süssük kb. 10 percig.
Keverjük ki a krémet, simítsuk a tészta tetejére, majd szórjuk rá egyenletesen a diót.
Az almát vágjuk 2-3 mm-es cikkekre és locsoljuk meg a citromlével, szórjuk meg a fűszerekkel és a xilittel, majd forgassuk össze, végül szép körben fektessük a diós krémre.
175 fokon kb. 45 perc alatt süssük készre.Amikor kivesszük a sütőből, még kicsit remegni fog a mascarpone miatt, ezért várjuk meg míg kihűl és csak utána szeleteljük fel.
Az egész süteményben így elkészítve 209,7 g szénhidrát van. 10 szeletre vágva egy szeletben 20,97 g.
*Vaníliás xilitet otthon is készíthetsz, igazán nem bonyolult. Kattints ide és nézd meg, én hogy csináltam!
Forrás: apróséf.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése