Oldalak

2016. június 19., vasárnap

Csíkos kalács



Ezt a kalácsot már nagyon régen kinéztem magamnak. Az eredeti annyira gyönyörű volt, hogy egyszer nekem is el kellett készítenem. Az enyém annyira nem gyönyörű, de legalább finom és több nap után is puha, na meg az enyém, így jól megehetem az egészet! :)
Majdnem elfelejtettem megjegyezni, hogy az ott a képen a világ legcsodálatosabb bögréje. :)

Hozzávalók egy 10 x 30 cm-es formához:

A tésztához:
  • 300 g tk búzaliszt (183,3 g CH)
  • 150 g graham liszt (90 g CH)
  • 150 g félfehér kenyérliszt (100,5 g CH)
  • 15 g búzasikér
  • 25 g friss élesztő
  • 100 ml tej (5 g CH)
  • 200 ml tejföl
  • 50 g olvasztott margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 25 g négyszeres erejű cukorhelyettesítő (100 g cukornak felel meg)
  • pár tk házi vanília kivonat (recept itt)
  • kb. 80 ml víz
A kakaós részhez:
  • 20 g cukrozatlan kakaópor (2,8 g CH)
  • 5 ek víz
A kenéshez:
  • 1 egész tojás

A tészta hozzávalóiból lágyabb kalácstésztát dagasztok úgy, hogy a vizet apránként adagolom hozzá.
Konyhai mérleg segítségével kettéválasztom a tésztát és az egyik felébe beledolgozom a kakaóport annyi vízzel, hogy ugyanolyan állagú tésztát kapjak. Egy kelesztőtálba rakom a két gombócot úgy, hogy egy sütőpapírral elválasztom őket, és lefedve kb. 30-40 percig kelni hagyom.
Ezután előbb a kakaós tésztát, majd a fehéret nyújtom ki egyforma téglalap alakúra úgy, hogy a rövidebb oldala megfeleljen a formám hosszának (30 cm). Egymásra fektetem a két lapot úgy, hogy a fehér legyen alul. Ha szükséges, még nyújtok rajta kicsit és az egyik rövidebb oldalától indulva feltekerem. Az előkészített formában letakarva még kelni hagyom kb. 15-20 percig, közben előmelegítem a sütőt 160 fokra.
A megkelt tésztát megkenem egy villával kikevert tojással és kb. 40 perc alatt készre sütöm. Ha szükséges, letakarom sütőpapírral, hogy ne piruljon meg túlságosan, és mielőtt kivenném a sütőből, tűpróbát is végzek.


A kész kalácsom 1117 grammos lett, és összesen 381 g CH-t tartalmaz, így 100 grammjában kb. 34,46 g CH van.

Forrás: Ami a konyhámból kikerül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése