Oldalak

2014. október 18., szombat

Szezámos-mákos kréker



Amikor megláttam ezt a krékert, rögtön megtetszett. Még általánosban, amikor születés- és névnapokra vittünk be egymásnak valami édességet, mindig volt egy olyan keksz, aminek a doboza négy rekeszre volt osztva. Mindegyikben más ízű sós rágcsa volt, és a mákos volt a legfinomabb, mindenki csak azt akarta enni. Arra emlékeztetett ez a recept.

Hozzávalók:
  • 150 g tk. tönkölyliszt (95,85 g CH)
  • 100 g zabpehely liszt (60 g CH)
  • 50 g búza finomliszt (35,5 g CH)
  • 2 tk só
  • 120 g margarin
  • 30 g kókuszzsír
  • 120 g főzőtejszín
  • 20 g szemes mák (7,64 g CH)
  • 20 g szezámmag + a szóráshoz

A margarint és a kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztekkel és a sóval, majd a többi hozzávalóval egynemű tésztává gyúrjuk. Minimum fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egyszerre csak a tészta harmadával dolgozunk: lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét vizes kézzel végigsimítjuk (én ezt jól elfelejtettem, de nem lett semmi baj), megszórjuk szezámmaggal, és átgörgetjük rajta a nyújtófát, hogy a szezám ne peregjen le a tésztáról. Hullámos szélű derelyevágóval, vagy egy éles késsel háromszögekre vágjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt enyhén pirosra sütjük. (Sütőtől függően 1-2 perc hőlégkeverésre is szükség lehet a végén.) Közben apránként elkészítjük a többi tésztát is.


Mivel lehetetlen volt, hogy szabad kézzel pontosan ugyanakkora darabokat vágjak, nem fáradoztam vele, hogy megszámoljam, hány kis kekszem lett. Helyette inkább megmértem az egészet. Így a CH tartalom 35,4 g /100 g.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése