A mai süti kiindulópontja, hogy volt a hűtőben egy dobozka túró, aminek épp ma jár le a szavatossága. Gondolkoztam mindenfélén, vásárláskor még kuglóf volt a terv, tegnap este pedig túró rudi, de végül úgy döntöttem, hogy muszáj kipróbálnom ezt a különleges pogácsát. Eredetileg a diót sem ehhez tettem félre, de nagyon örülök neki, hogy megcsináltam, mert a túró, a dió és a fokhagyma igazán remek hármas, nem utolsó sorban pedig istenien néznek ki.
A receptet Juditka blogján találtam, és rögtön megtetszett, már rég le volt írva a kis füzetembe és várt a sorára. Mindenkinek (diéta mellett és nélkül is) tudom ajánlani az oldalt, mert nagyszerű ételek és sütemények vannak rajta, már máskor is sütöttem onnan.
A képekkel most rengeteget bajlódtam, mert nagyon be volt borulva amikor készültek, ezért kész kis fotóstúdiót rendeztem be az íróasztalomon, persze most, amikor elkezdtem a bejegyzést szerkeszteni, rögtön hét ágra süt a nap. Nem baj, ezt is meg kell tanulni. :)
Hozávalók kb. 80 db-hoz:
A tésztához:
- 200 g tk. tönkölybúza liszt (127,8 g CH)
- 100 g búza finomliszt (75,4 g CH)
- 250 g túró
- 50 g darált dió
- 180 g margarin
- 1 tojás
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma (5 g - 1,18 g CH)
- 1/2 ek só
- bors

A tetejére:
- 1 tojás
- kb. 40 g durvára vágott dió
Egy nagyobb tálban a liszteket és a darált diót összemorzsoljuk a margarinnal és a túróval, majd egynemű tésztává gyúrjuk a tojással, a fokhagymával, a sóval és a borssal. Kb. egy óráig a hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. Ezeket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk pár szem dióval.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul, ez nálam kb. 30-35 perc volt.
Azt a tanácsot kaptam, hogy egy marékig nem kell számolnunk a dió szénhidráttartalmával sem, ezért most ezt is kihagytam a túró mellett (és a többi receptemben is átszámoltam). Így összesen 204,3 g CH van a pogikban. Nekem 79 db lett, egyre kb. 2,58 g jut.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése