Oldalak

2016. április 20., szerda

Pisztáciás briós


Nagyon szeretem a pisztáciát, de ritkán szoktam enni. Amikor megláttam ezt a receptet, rögtön tudtam, hogy el kell készítenem. Hogy akár reggelire is fogyasztható legyen, tej helyett tejszín és víz keverékével készült. Kelt tésztáknál szeretek nem számolós édesítőt használni, hogy egy picit többet ehessek belőle egy étkezésre, de még így sem ettől fogok kipukkadni. :)

Hozzávalók 12 db brióshoz:

A tésztához:
  • 250 g tk búzaliszt (152,75 g CH)
  • 100 g félfehér kenyérliszt (67 g CH)
  • 50 g graham liszt (30 g CH)
  • 1 egész tojás
  • fél vaníliarúd kikapart belseje / vanília aroma
  • 20 g friss élesztő
  • 10-12 g négyszeres erejű cukorhelyettesítő (40-50 g cukornak felel meg)
  • 200 ml tejszín + víz fele-fele aranyú keveréke
  • 40 g olvasztott margarin
  • 1 csipet só
A töltelékhez:
  • 3 ek sótlan pisztácia
  • 10 g négyszeres erejű cukorhelyettesítő (40 g cukornak felel meg)
A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek pisztácia

A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztunk, és lefedve kb. 30-40 percig kelesztjük. 
Amikor megkelt, konyhai mérleg segítségével 12 egyenlő darabra osztjuk, és konyharuhával letakarva pár percig pihentetjük. Ezalatt kávédarálóban, vagy késes aprítóban összedolgozzuk a töltelékhez a pisztáciát és az édesítőt.
A tésztadarabokból kígyókat sodrok. Az egyik felüket megszórom a töltelékkel és arról az oldaláról indulva feltekerem. A végüket kissé ellapítom és a tekercsek alá rejtem.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatva még kb. 20 percig kelesztem a briósokat, közben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Megkenem a tetejüket egy villával kikevert tojás sárgájával, és megszórom őket durvára tört pisztáciával.
Kb. 15-20 perc alatt sülnek készre. Akár a sütőből frissen kivéve is fogyaszthatóak.




Egy darab briós 20,8 g szénhidrátot tartalmaz.

Forrás: apróséf.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése