Oldalak

2020. augusztus 24., hétfő

Kakaós csiga blundel tésztából



Vannak receptek amikkel sokat harcolok, mire meg vagyok elégedve a végeredménnyel, ez a kakaós csiga is pontosan ilyen. Na nem azért, mert a blundel tészta annyira nehéz, azt már jól begyakoroltam. Volt, hogy az elromlott sütőben alig akart megsülni, volt, hogy nem nedvesítettem meg eléggé a tölteléket ami ezért jól kipotyogott az egyébként gyönyörű leveles tésztából és még más bakik is akadtak, előfordul az ilyen.
Most végre szépek és finomak is lettek, bár most valahogy a fotó nem állt össze. Majd legközelebb.

Hozzávalók 25-26 csigához:

A tésztához:
  • 250 g hideg margarin
  • 350 g tk búzaliszt (210 g CH)
  • 140 g búza finomliszt (98 g CH)
  • 10 g sikér
  • 100 ml lm habtejszín
  • 160 ml cukormentes mandulatej
  • 12 g négyszeres erejű cukorgelyettesítő
  • 25 g friss / 7 g szárított élesztő
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek házi vanília kivonat
  • 5 g só

A töltelékhez:
  • 45 g holland kakaópor (4 g CH)
  • 22 g négyszeres erejű cukorhelyettesítő
  • 40 g olvasztott margarin/víz

A liszteket és a sikért egy tálba mérjük, elkeverjük majd egy másik tálba átmérünk 100 g-ot. Ezt összegyúrjuk a margarinnal vigyázva, hogy ne melegítsük, vagy habosítsuk fel azt túlságosan. 20 g-ot mérjünk vissza a lisztekhez. A többi masszát egy sütőpapírra halmozzuk és a papír segítségével egy ellapított négyzetet formázunk, amit becsomagolva a hűtőbe teszünk, hogy visszadermedjen. 

A tészta többi hozzávalóját a lisztekhez mérjük és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Gombóccá formázzuk és a meglisztezett konyhapultra rakjuk. Éles késsel egy keresztet vágunk a közepére, hogy kelés közben kissé ellapuljon. Letakarva kb. 20 percig pihentetjük.
Ha nem simul ki teljesen a tészta felülete dagasztás közben letakarom, majd 5 perc után pár mozdulattal ismét átgyúrom és csak ezután vágom a keresztet a közepébe, majd 15-20 percig pihenetetem.

A megkelt tészta bevágások közötti négy sarkát a tenyerünkkel kifelé ellapítjuk úgy, mintha 4 szirmot készítenénk neki. Így a közepe magasabb marad, a négy kihúzott rész pedig vékonyabb lesz.
A hűtőbe tett margarint a tészta közepére helyezzük és a 4 szirmát egyenként az óramutató járásával megegyezően ráhajtjuk és eligazítjuk úgy, hogy mindenhol lefedje.

A tésztacsomagot téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy először a margarint középről a sarkok felé kiütögetve dolgozunk a nyújtófával. Igyekezzünk sarkosan nyújtani, végül pedig a téglalap hosszabb oldala nézzen felénk.
A kinyújtott tészta először szimpla hajtást kap: gondolatban három részre osztjuk és a két oldalát középre hajtjuk.
Ezután elfordítjuk 90 fokkal és újra téglalapot nyújtunk belőle. Most dupla hajtást kap: gondolatban négy részre osztjuk és a közepéig hajtjuk vissza a két oldalát. Most az egyik oldalát ráhajtuk a másikra, mintha becsuknánk egy könyvet.
20 percig a hűtőben pihentetjük.

A pihentetett tésztán megismételjük a szimpla hajtást és újabb 20 percre hűtőbe tesszük.

A második hűtős pihentetés után a tésztából egy kb. 30x40 cm-es téglalapot nyújtunk. A rövidebb oldala nézzen felénk. Egyenletesen rákenjük az olvasztott margarint vagy vízzel is megspriccelhetjük. Nem kell nagyon vékonyan, de azért ne áztassuk el a tésztát. Ezután egyenletesen elterítjük az édesítős kakaót úgy, hogy a hozzánk közelebb eső végén egy-két centi szabadon maradjon. A tőlünk távolabb eső oldala felől kicsit szorosabban tekerjük fel. Ahogy a tekercs elejét felhajtottuk és picit lenyomtuk, mindig tekerjük rajta, majd húzzuk kicsit vissza. A tekercs vége kerüljön alulra. Vékonyan hintsük meg liszttel a tetejét és nyomjuk le, hogy könnyebben menjen a szeletelés. Éles késsel kb. egy centi vastagságú szeletekre vágjuk. A megformázott csigákat sütőpapíros tepsin kb. 30 percig kelesztjük. 3x3 fér el kényelmesen egymás mellett.

210 fokos gőzös sütőben alsó-felső sütéssel kb. 10 perc alatt sülnek készre.


A recept így elkészítve 312 g szénhidrátot tartalmaz. 26 csigával számolva egy csigában 12 g CH van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése