Oldalak

2015. november 22., vasárnap

Cifra kalács



Ritkán fordul elő, hogy meglátok valamit, és viszonylag hamar meg is sütöm, ez a kalács viszont épp ilyen volt. Először a Párom jegyezte meg tréfából, hogy "Ezt megsütheted nekem!" erre én elkezdtem leírni a receptet.
Nem hittem volna, hogy sikerül, de összességében egyáltalán nem annyira bonyolult, mint amilyennek a kinézete alapján elsőre gondolná az ember. Nincs vele különösen több macera, mint más kalácsokkal, amiket eddig készítettem. Tényleg hihetetlenül puha és omlós annak ellenére is, hogy teljes kiőrlésű, kihűlés után pedig nagyon szépen szeletelhető.

Hozzávalók egy kb. 750 grammos kalácshoz:
  • 200 g tk. búzaliszt (122,2 g CH)
  • 100 g graham liszt (60 g CH)
  • 100 g búza finomliszt (70,4 g CH)
  • 70 ml tejszín+víz fele-fele arányú keveréke meglangyosítva
  • 150 g natúr joghurt (6 g CH)
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csapott ek DW 1:4 cukorhelyettesítő (4 csapott ek cukornak felel meg)
  • 50 g puha margarin
  • 30 g friss élesztő
A kelesztés után:
  • 16 g cukrozatlan kakaópor (2,24 g CH)
  • 1-2 ek víz
A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejszín
(Nekem dagasztás közben a tészta még felvett 15 g tk. búzalisztet (9,16 g CH). Tejszín és víz keverékével a tejet helyettesítem.)


A hozzávalókból kellemes, lágy tésztát dagasztunk, amit szobahőmérsékleten letakarva duplájára kelesztünk. Ez nekem kb. 45 perc 1 óra volt.
Amikor ketté választjuk és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport annyi vízzel, hogy ne változzon az állaga. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és közben formázzuk meg a tésztát:
A két tésztánkat ismét válasszuk ketté. Először nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 3 mm vastagságúra) az egyik világos tésztát, majd az egyik kakaósat is, és fektessük a világosra. A hosszabb oldala mentén óvatosan, nem túl szorosan tekerjük fel, majd ezt ismételjük meg a megmaradt tésztával is. Tehát végül a világos résznek kell kívül lennie. A két rudat helyezzük egymás mellé, majd fonjuk össze és emeljük át egy előkészített formába. Eredetileg egy 30 x 10 cm-es gyümölcskenyér formát kellett volna használnom, de ahhoz nekem kicsinek tűnt a tészta, így egy 20 x 10 cm-esbe tettem, ezt szépen kitöltötte.
A kalácsot hagyjuk még kb. 10 percig kelni, majd kenjük meg 1 tojás sárgája és 1 ek tejszín keverékével.
Hőlégkeveréses sütőben süssük kb. 30 percig. Én 35 percig sütöttem, közben 15 perc után letakartam alufóliával, hogy ne piruljon meg túlzottan. Tűpróbát is végeztem!
Amikor elkészült, óvatosan fordítsuk ki a formából és rácson hűtsük ki. Már langyosan is fogyaszthatjuk, de akkor még nem lesznek olyan szépek a szeleteink.


Az én így elkészített kalácsom összesen 751 grammos lett és 270 g CH-t tartalmaz. Így 100 grammjában kb. 35,95 g CH van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése