Oldalak

2013. november 15., péntek

Csipkebogyó tea



Ez is egy régi bejegyzés már a blogomon, de jobbnak láttam kicsit összerendezni az érthetőség kedvéért. Most aktualitása is van, hisz ki ne inna meg szívesen egy bögre teát ebben a zimankós, latyakos időben?

Én nagyon szeretem a teát, mindig többfélét tartok itthon és most már lehetőség szerint szálasat is vásárolok. Azonban, ha már annyi mindent magamnak csinálok, miért lenne ez alól kivétel éppen a tea? Egyáltalán nem bonyolult, csak az kell, hogy a közelünkben valahol találjunk pár csipkebogyó bokrot, akár vadon nőve is. Egyébként is azt vallom, hogy amit csak lehet, próbáljunk meg kihasználni abból, amit a természet ad, és persze mindenből jobb a "házi". Ezért készül nálunk minden évben többek között annyi befőtt és lekvár.

Ahhoz, hogy csipkebogyó teát ihassunk, a bogyók összegyűjtésével kell kezdenünk. Akkor jók, ha már megcsípte őket a dér. Ilyenkor egy kicsit roggyantabbak, a szép élénk pirosas színüket elvesztik, inkább sárgásak, barnásak, és az ujjunkkal akár el is tudjuk őket morzsolni.
Hogy teát készíthessünk belőlük, ki kell őket szárítani. Először mossuk át, majd a lehető legvékonyabban terítsük ki. Lehetőség szerint meleg helyre tegyük őket, mert akár több napig is tarthat, amíg jók lesznek. Egy kis hálóban fellógathatjuk például a radiátor fölé, vagy ha nagyon meg akarjuk sürgetni a dolgokat, gyújtsuk be a sütőnket a legalacsonyabb fokozaton, és tepsire terítve tegyük be a bogyókat résnyire nyitott ajtó mellett. Néhányszor forgassuk át őket, és pár óra alatt szépen megaszalódnak. (Van, aki ezután húsdarálóval ledarálja.)
Egy jól záródó dobozban tároljuk, mert állítólag a molyok nagyon szeretik. Ha egy szép teás dobozba tesszük, akár ajándékba is adhatjuk.

A teához egy jó nagy evőkanál bogyót áztassunk be egy éjszakára hideg, vagy langyos vízbe és fedjük le.Ezután reggel szűrjük le és már ihatjuk is a reggeli mellé. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is (szerintem langyosan picit finomabb), de fontos, hogy ne forraljuk fel, mert 60 fok fölött lebomlik a benne lévő C-vitamin.

Nagyobb mennyiségben hashajtó hatású, erre érdemes odafigyelni, de egyébként számos pozitív élettani hatása van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése