Oldalak

2014. június 21., szombat

Reszelt meggyes pite



Folytatódik a meggyszezon! Ezt a pitét két receptből alakítottam át; a töltelék kellemesen savanykás, a tészta pedig enyhén vajas-vaníliás ízű és végtelenül omlós. Igazi nyári sütemény!

Hozzávalók egy 26 cm-es formához (16 szelet):

A tésztához:
  • 200 g margarin
  • 200 g tk. tönkölyliszt (127,8 g CH)
  • 100 g búza finomliszt (75,4 g CH)
  • 70 g darált dió
  • 50 g xilit (25 g CH)
  • 1 tojás sárgája
  • fél citrom lereszelt héja
  • vanília aroma
A töltelékhez:
  • 600 g magozott meggy (66 g CH)
  • 40 g tk. tönkölyliszt (25,56 g CH)
  • 1 tk xilit (4 g - 2 g CH)
  • fél citrom leve (0,57 g CH)
  • 1 tk fahéj

Először a tésztát állítjuk össze. A hideg margarint elmorzsoljuk a lisztekkel és a dióval, majd a többi hozzávalóval együtt linzertésztát gyúrunk belőle. A hűtőben pihentetjük, hogy kissé megdermedjen, és könnyebb legyen vele dolgozni.
Ezalatt kimagozzuk a meggyet, és elkészítjük belőle a tölteléket. A meggyet alaposan lecsepegtetjük, esetleg meg is nyomkodhatjuk. A levét egy kis lábasba fogjuk fel. Elkeverjük a többi hozzávalóval, majd alacsony lángon, lassan kevergetve sűrűre főzzük. A mikor elkészült, belekeverjük a meggyet és félretesszük hűlni. (A biztonság kedvéért mindenki kóstolja meg, hogy nem hiányol-e belőle egy kevés cukrot, édesítőt!)
Ezalatt lisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk a tészta 2/3 részét. Kibéleljük vele az előkészített pite-, vagy tortaformát. A tortaformánál vigyázzunk, hogy a forma peremére is hagyjunk egy kevés tésztát egyenletes magasságban. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig elősütjük.
Miután kivettük a sütőből, elegyengetjük rajta a már kihűlt tölteléket. A megmaradt tésztát almareszelőn a tetejére reszeljük, és eligazgatjuk rajta, hogy mindenhol egyenlően fedje (ha van otthon, megszórhatjuk durvára tört dióval is). Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után szeleteljük.


A pite összesen 321,53 g CH-t tartalmaz, szeletenként 20,09 g-ot.

Forrás: nosalty.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése